Kustovnice čínská a její využití

Kustovnice čínská je dostupná především jako sušené plody . Můžeme ji jíst samotnou, stejně jako jiné sušené ovoce. Můžeme ji přidávat do různých sladkých i slaných pokrmů. Zde na našich stránkách se můžete nechat inspirovat několika typy.

Nápoje

Čaj

Plody Kustovnice čínské můžeme přidat do svého oblíbeného čaje, s nakrájeným jablkem a špetkou skořice. Děti tento čaj budou milovat.

Léčivý odvar

Nebo si můžeme udělat z Kustovnice čínské osvěžující odvar "životabudič". Ten připravíme jednoduše: 1lžice Goji, vaříme 10 minut v 1/4 l vody. Jestliže připravujeme odvar, užívá se 6-18 gramů plodů pro denní dávkování,  po dobu jednoho až tří měsíců, což je typická perioda pro průběh terapie. 

Lihový výluh 

80 g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce vyluhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2x denně nalačno.

Snídaně

Kaše - lehce stravitelná a výživná snídaně 

300 g obilné kaše

4 lžíce kustovnice čínské

2 lžíce rozinek

6 vlašských ořechů

Můžeme přisladit medem, třtinovou melasou, případně obohatit dalším sušeným, čerstvým či kompotovaným ovocem.

Oběd

Kuře na kustovnici

jedno malé kuře

4 lžíce kustovnice čínské

sůl

voda

Kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.

Dezert

Sušenky s kustovnicí

50 g ovesných vloček

10 g sušených meruněk

10 g hrozinek

sušené švestky, datle atd...

20 g kustovnice čínské

dýňová nebo slunečnicová semínka

hrstku oříšků (vynikající jsou piniové, ale postačí lískové, vlašské nebo nasekané mandle...)

sníh ze 3 bílků

med

Na pánvi rozehřejeme máslo a nejprve opražíme vločky, postupně přidáváme  nasekané ovoce a přimícháme med nebo cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Tuto směs spojíme se sněhem ušlehaným z bílků. Rozehřejeme si troubu na 150 st. Na pečící papír na plech lžicí nabíráme připravenou směs a pečeme zvolna asi 10-15 minut, dokud nejsou sušenky dozlatova a křupavé.

 

Kustovnice čínská je vhodná do polévkových vývarů, jako doplněk do salátů, koláčů i zákusků.

Upozornění

Plody kustovnice nemají žádné toxické účinky. Avšak osoby s vysokou teplotou by ji neměly užívat, protože kustovnice může vyživovat i bakterie a viry, které zapříčinily teplotu. Jako mnoho plodů, také kustovnice může způsobit řídkou stolici , takže osoby trpící na průjmy by ji neměly užívat.

 

 













Nakupujte zde:
  • Vstupte do e-shopu













Jak rostlina vypadá






















Tajemství dlouhověkosti









IMG_7580

Kustovnice čínská ve formě sirupu, který je vhodný i pro diabetiky. Bylinný sirup je vhodný jak k přímému použití, tak k přípravě dalších nápojů.